НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Подполковник Стефан Марушкин: Броят на загиналите от град Раковски във войните за национално обединение възлиза на 230 души

Подполковник Стефан Марушкин: Броят на загиналите от град Раковски във войните за национално обединение възлиза на 230 души

21 Юни 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Раковски. Броят на загиналите от град Раковски във войните за национално обединение възлиза на 230 души. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив подполковник Стефан Марушкин, председател на Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Раковски и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметник за загиналите във войните за национално обединение от града, който ще бъде открит официално тази вечер. Той обясни, че през 2015 година е започнала подготовката по честване на 50-годишнината от създаването на град Раковски, като в тази връзка Инициативният комитет е заложил изграждане на общ военен паметник на загиналите във войните за национално обединение.
„Има отделни паметници в различните села и в гробищата, но такъв един цялостен паметник, където да са събрани всички загинали, нямаше. Липсваше и много информация по отношение на коя дата, къде са загинали, къде се намират гробовете им. Водени от тази идея създадохме Инициативен комитет, в който участват представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните, също от изпълнителната власт – кмет и заместник-кмет, както и деца на загинали във войните за национално обединение. Първата ни задача беше да установим колко души от Раковски са загинали на бойните полета и това стана чрез Централния военен архив във Велико Търново. Оттам ни изпратиха една бройка около 215 души. По съвет на историци и хора, които са се занимавали с тази материя, ние посетихме още веднъж този военен архив, като направихме проверка в така наречените „медицински книжки“ на полковете. Оказа се, че има още допълнително 15 души, освен останалите 215 загинали. След като уточнихме тази бройка, се свързахме с директора на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев, с президента на Агенция и Радиоверига „Фокус“ Красимир Узунов и с военния историк Петър Ненков за съдействие по отношение на уточняване на точните имена на местата, където са загинали наши героите от Раковски. Те дадоха много ценна информация, която включихме при гравирането на имената на загиналите върху плочите“, разказа подполковник Стефан Марушкин.
„След като уточнихме имената, избрахме подходящ терен, който се намира в новия център на град Раковски, и на сесия на Общинския съвет предложихме на това място да бъде изграден военния паметник. След като това беше направено, оформихме творчески колектив, за да може да изчистим визията на паметника и да се изгради по необходимите изисквания. Обединихме се около идеята да има постамент и върху него да има скулптурна композиция. Символиката й е взаимствана от литографията на Георги Данчов „Свободна България“. По наша преценка вътре се съдържа всичко – жената като символ на Свободна България, знамето като визитка на всяка войнска част и лъвът, за да изразява мъжеството и храбростта на българските воини. Тази композиция се възложи за изпълнение на Атанас Москов, който се съгласи да изпълни тази скулптурна композиция от изкуствен камък, като не пожела пари за възнаграждение на труда си, а само за материали“, посочи Марушкин. По думите му е започнала дарителска кампания, тъй като по разчети стойността на паметника е възлизала на 50 000 лева. „Представихме проекта на Общинска комисия, на Областна комисия и в Министерство на отбраната, съгласно изискванията на Закона за военните паметници. На всичките места беше одобрен и предложен на Националния комитет за честване на 100 години от участието на България в Първата световна война. Беше ни отпусната сума от 12 000 лева. Започнахме да събираме дарения като парични средства и в натура. Инициативният комитет, заедно с Общината, успя да събере 25 000 лева. Общината също се включи със собствени средства. Парите бяха осигурени и Общината сключи договори със строителна фирма и съответно със скулптура за изпълнение на паметника. Беше направена първа копка на 1 септември 2016 година, а преди около 2 месеца беше приключено абсолютно всичко по изграждане на монумента“, каза още подполковник Стефан Марушкин.
„Смятаме да не спираме дотук и да приключим само с изграждане на паметника. Набавили сме гилзи, в които искаме да сложим пръст от полетата на бойната слава, където са загинали героите на Раковски“, допълни подп. Марушкин.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал Константин Попов ще открие паметник, посветен на загиналите във войните за национално обединение в град Раковски

Генерал Константин Попов ще открие паметник, посветен на загиналите във войните за национално обединение в град Раковски

21 Юни 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Раковски. Генерал Константин Попов, председател на Комисията по отбрана, официално ще открие паметник, посветен на загиналите във войните за национално обединение от град Раковски. Това съобщиха от Комисията по отбрана. Церемонията ще се състои днес от 20.00 часа в Централен парк в град Раковски. След откриването генерал Попов ще връчи почетен плакет на председателят на Инициативния комитет, набрал средствата за издигане на монумента. Ще има освещаване и поднасяне на венци и цветя на паметника.
Паметникът е изграден със средства дарени от народни представители, обществени организации, Министерство на отбраната, Община Раковски и граждани. Проектирането и изграждането му започва преди три години и са дело на скулптура Атанас Москов.
Датата за откриването на монумента е избрана не случайно. На 21 юни през 1913 година, по време на Между-съюзническата война, Втора тракийска дивизия удържа блестяща победа над сръбската Тимошка дивизия, при Криволак - Македония.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.